קניין רוחני

זכויות יוצרים | פטנטים | סימני מסחר וציון גיאוגרפי

התקשרו עכשיו לקבלת ייעוץ ראשוני 052-4786050 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

רחוב תירוש 34 שוהם | 052-4786050

למה קניין רוחני?

ההתפתחות הטכנולוגית המואצת של העשורים האחרונים הציבה את לקוחותי מול אתגרים מורכבים בתחום הקניין הרוחני. ניסיוני רב השנים בתחום אפשר לי למפות את האתגרים ולחלקם לשתי קטגוריות, הראשונה שבהן עוסקת בהגנה על נכסי הקניין הרוחני של לקוחותי, ואילו השנייה מתמקדת בעמידה בתקני רגולציה בתחום והימנעות מהפרת זכויות יוצרים של צדדים שלישיים.

נכסי קניין רוחני מהווים כיום נתח אסטרטגי בתמהיל הנכסים של כל חברה, וכשמדובר בחברות מבוססות טכנולוגיה – הנתח העיקרי. כדי לייצר מערך הגנה אפקטיבי ולהפחית את הסיכון של התרחשות אירוע הפרת זכויות קניין רוחני, אני מלווה את לקוחותי החל משלב יצירת הנכסים הרוחניים, דרך ניהולם וכלה בסחר בהם. במסגרת זו, אני לוקח חלק בגיבוש ויישום אסטרטגיית קניין רוחני כוללת, ובוחן התאמתה למוצר ספציפי ו/או הקשר (שוק או מדינה נתונים). ככל שהקווים המנחים הכלליים אינם מתאימים למוצר או לנסיבות הנתונות, אני מגבש אסטרטגיה נקודתית, מוכוונת מוצר/שוק/אזור.

זכויות יוצרים

נישה זאת של תחום הקניין הרוחני הציבה בפני הזדמנות לסייע ליוצרים ישראליים מקוריים בתחומי הספרות, האמנות, המוזיקה והקולנוע. במסגרת זו אני מספק ללקוחותי ייעוץ שוטף, ייצוג והגנה על יצירותיהם מפני שימוש בלתי הוגן על ידי צדדים שלישיים. בכדי לבסס הגנה משפטית מקיפה ואפקטיבית, אני מייעץ ללקוחותי כבר בשלב המקדמי טרם חשיפת היצירה לצדדים שלישיים.

בנוסף, אני מייעץ לחברות ויחידים בכל הנוגע להגנה של זכויות יוצרים או הפרה של זכויות אלה, וכן מגבש אסטרטגיה מוסדית לשימוש מותר ביצירות של צדדים שלישיים.

סל השירותים המוצע כולל ייעוץ וטיפול בהיבטי רגולציה, חוות דעת וייעוץ בביסוס תשתית הגנה על זכויות יוצרים, ניהול מו"מ ועריכת הסכמים הנוגעים לשימוש ביצירות מוגנות והסדרת השימוש ביצירות אלה ברשת האינטרנט, בטלוויזיה, ברדיו ובקולנוע, מסחור זכויות יוצרים וייצוג במסגרת תביעות להפרת זכויות יוצרים בערכאות השונות.

פטנטים

בשנת 2018 דורגה ישראל כמדינה החמישית בעולם במספר הפטנטים לנפש, בהתייחס לפטנטים שהוגשו לאישור בינ"ל (PCT). פטנטים ישראליים רבים נמצאים בשימוש יום-יומי ברחבי העולם: החל מטפטפות השקיה לשימוש חקלאי ועד לסטנטים לשימוש כירורגי, מהחסן נייד (Disk On Key) דרך תמ"ק עוזי, מערכת כיפת ברזל ומערכות ביטחוניות נוספות, ועד לאפליקציית ה-WAZE.

דיני הפטנטים שינו את חייהם של למעלה משלושה מיליון בני-אדם ברחבי העולם: אלמלא הגנת הבלעדיות, שמקנה הגדרת ה"פטנט", סבירות גבוהה שתהליך המחקר והפיתוח שסיומו בתרופת ה"קופקסון", המשפרת את איכות חייהם של מיליוני חולים במחלת הטרשת הנפוצה, לא היה מתאפשר בשל אי כדאיות כלכלית. מטבע הדברים, הנחה זו תקפה גם לגבי תרופות נוספות.

בשנים האחרונות נטלתי חלק בתהליך אישורם של עשרות פטנטים, החל מהבדיקה הראשונית לשלילת פטנטים קיימים, בחינת קיומם של פטנטים מותנים ו/או זמניים, הגשת בקשות לרשות הפטנטים בארץ ובעולם, ייצוג מול רשות הפטנטים, הגנה על פטנטים במסגרת בקשת ביטול פטנט או התנגדות להארכת הגנה על פטנט. בין לקוחותי יחידים וחברות בתחומי המחשוב והתוכנה, הרפואה, הפארמה והציוד הרפואי. הידע הנרחב שרכשתי בתחום הפטנטים בשילוב ידע טכנולוגי מקצועי וממשק מצוין שביסס המשרד עם רשות הפטנטים מאפשרים לי להעניק ללקוחותי שירות מעולה וטיפול מהיר בפניותיהם לרישום ואישור פטנטים.

סימני מסחר וציון גיאוגרפי

הלוגו המוכר של "קוקה קולה". הסמל של "יגואר". ה-m הצהובה המזוהה עם רשת "מקדונלד'ס". כל אלה הם סימני מסחר, שמטרתם לסייע ללקוחות לזהות בקלות חברות מסחריות או מותגים באמצעות סימן היכר וויזואלי או קולי מובחן. במרבית המקרים סימני מסחר יהיו סמליל (לוגו), שם חברה, שילוב צבעים או עיצוב ייחודי (בכללו גופנים), אולם ייתכנו גם סימני מסחר תלת מימדיים, ואף שימוש בצליל או בריח כסימן מסחר.

התמחותי בתחום סימני המסחר מתחילה כבר בשלב המקדמי של בחירת סימן המסחר על-ידי לקוחותי. הייעוץ שאני מציע ללקוחותי מתבסס על סקירת השוק הרלבנטי בארץ ובעולם, במטרה לבחון את זמינות סימן המסחר וכשירותו לשימוש ולרישום. בדיקה ראשונית זו חיונית לבחירת סימן מסחר, ועריכתה חוסכת ללקוחותי משאבים כספיים וזמן כאחד. סל השירותים שעומד לרשות לקוחותי בתחום זה כולל הגשת בקשות לרישום סימני מסחר ומתחם (domain), הגשת התנגדות לבקשות רישום סימני מסחר בעלות פוטנציאל מזיק, עריכת הסכמים הנוגעים לסימני מסחר, איתור הפרות של סימני מסחר וניהול התדיינות, הליכי מו"מ וליטיגציה בתחום.

כינוי מקור, המוכר גם כציון גיאוגרפי הוא מונח המתייחס למוצרים אשר שמם כולל התייחסות לאזור גיאוגרפי כלשהו, בכוונה לטבוע "תו איכות" רלבנטי למוצרים אלה בלבד. ציונים גיאוגרפיים מוכרים הנם "Jaffa" , המהווה מותג ישראלי מוכר לזני פירות הדר מסוימים הגדלים בארץ, מותגי המשקאות הכהילים "שמפניה" ו"בורדו", שניהם על שמות חבלי הארץ בצרפת בהם גדלים הענבים המשמשים לייצור המשקאות ועוד. הגם שכינויי מקור פחות נפוצים, רישום והגנה על כינויי מקור/ציונים גיאוגרפיים דומים במהותם לרישום סימני מסחר והגנה עליהם, וככאלה מנוהלים על ידי משרדנו עבור לקוחות המשרד.

בין השירותים שמשרדי מספק ללקוחות בתחום הקניין הרוחני:

 

  • בדיקת רקע לעניין פטנטים קיימים, סימני מסחר וזכויות יוצרים

זוהי אחת הבדיקות החשובות ביותר לפני שמגישים בקשה לרישום פטנט, לרישום סימן מסחר ולבדיקת זכות יוצרים. האם מישהו הקדים אותנו ורשם, למשל, סימן מסחר על השם שביקשנו לרשום? האם יש פטנטים קיימים בתחומים משיקים או אף זהים לתחום שלנו, וכדומה

  • רישום פטנטים, זכויות יוצרים, סימני מסחר וסימנים גיאוגרפיים

טיפול בכל ההליכים הטכנים, הפרוצדורלים והמהותיים ברישום פטנטים, סימני מסחר וסימנים גיאוגרפים אצל הרשמים במשרד המשפטים. הכרת נוהלי העבודה של הרשמים חיונית ואף קריטית ביישום רישום מהיר ואיכותי 

  • ייצוג בהליכים מול רשם הפטנטים, וסימני המסחר בנוגע לבקשות לביטול והתנגדויות לרישום של זכויות קניין רוחני.

בהליך רישום הקניין הרוחני, יתכן ויהיו התנגדויות לרישום, יתכן ואף נגיש התנגדות על, למשל, סימן מסחר שכבר נרשם או פטנט שכבר רשום, מאחר והוא סותר זכויות קניין רוחני שלנו. הטיפול בהתנגדויות נעשה מול הגורם הרלוונטי במשרד המשפטים, ועל כן נדרשת מומחיות לדעת למי יש לפנות, כיצד ומתי 

  • הגנה על זכויות קניין רוחני במסגרת יחסי עבודה (עובד/מעביד)

למעסיקים הפונים אלינו בעניין זה אנו ממליצים לנקוט במספר צעדים בכדי להגן על קניינם ועל סודותיהם המסחריים:

  1. להגדיר בחוזה העסקה מה מהות תפקידו של אותו עובד ובמידה ומדובר בתפקיד המצריך חשיפה לסודות מסחריים של מעבידו לציין זאת מפורשות ולקבוע מראש כי נאסר על אותו עובד להשתמש בסודות אלו שלא לשם עבודתו אצל אותו מעביד.
  2. להגדיר מראש רשימה של נכסים מוחשיים ולא מוחשיים השייכים למעביד אשר אותו עובד עתיד להיחשף אליהם ולהבהיר כי מדובר בקניינו הבלעדי של המעביד .
  3. לקבוע מראש תקופת צינון לאחר תום העבודה אצל אותו מעביד ולהבהיר כי באותה תקופה נאסר על העובד להתחרות במעבידו.
  4. לציין בחוזה כי שכר עבודתו של אותו עובד כולל בתוכו "תמורה מיוחדת" בגין התחייבויותיו אלה.
  5. במידה ובסיום העובדה מתכוון המעביד לשלם לאותו עובד סכומים מעבר למגיע על פי חוק יש להתנות את תשלומם בהתחייבות העובד להגבלת עיסוק ולאי שימוש בקניין מעבידו.במקרה כזה, על פי פסיקת בתי הדין  הבחירה נתונה בידי העובד: רוצה – "מוותר" על פיצויי הפיטורים שאינם מגיעים לו על פי החוק, ואז חופש העיסוק שלו אינו מוגבל על פי הסכם (להבדיל מהמגבלות המוטלות עליו מכוח חובת תום הלב, חובת האמון וחובת שמירת סודיות) רוצה – מסכים לתנאי המעביד.
  • הגנה על זכויות קניין רוחני באינטרנט, כולל מתחמים (דומיינים)

המצאות יצירה זו או אחרת ברשת האינטרנט אין משמעה כי מותר לעשות בה שימוש. העתקת תוכן המצוי ברשת או פרסום תוכן כאמור באתרים שונים עלולה לעלות כדי הפרת זכות יוצרים ולכן יש להימנע מכך, משום שככלל, כל יצירה העומדת בתנאי חוק זכות יוצרים מוגנת מיום יצירתה, וכמעט ללא תלות במקום יצירתה, למשך חיי היוצר וכן ל-70 שנים לאחר מותו. על כן, יש לצאת מנקודת הנחה לפיה ישנן זכויות ביצירה (לרבות זכות מוסרית), ואין לעשות בה שימוש ללא אישור בעל הזכויות.

דברים דומים נכונים גם לגבי זכויות אחרות באינטרנט, ובכלל זה שמות מתחמים, למשל אין להשתמש בדומיין "פייסבוק" עם סיומת אחרת

  • בדיקות נאותות והערכת נכסי קניין רוחני

לפני רכישה או מיזוג של חברות או ארגונים, ובנוסף לבחינת כל הנתונים של החברה הנרכשת, יש לבצע בדיקה מקיפה של נכסי (הפורטפוליו) הקניין הרוחני. זיהוי הקניין הרוחני, קיטלוגו, ואיבחון הבעלים האמיתיים שלו עשויים להוות ההבדל בין עיסקה כדאית לעיסקה פחות כדאית, ובוודאי להשפיע על מחיר העיסקה והסיכונים שגלומים בה. 

  • ניהול מו"מ וניסוח הסכמי רישיון לפטנטים, סימני מסחר, זכויות יוצרים ותוכנות מחשב

עסקת מכירה, רשיון שימוש, השאלה וכיו"ב של קניין רוחני דומה לעסקאות דומות בקניין הפיזי ועל כן יש לנסח הסכמים מדויקים של הזכויות המועברות, התוקף שלהם, הזמן שבו יכול הרוכש להשתמש בזכויות (חד פעמית, לתקופה מסוימת, או לתמיד) ועוד. ניתוח נכון של הצרכים ושל ההסכם המתגבש יכולים להיות ההבדל בין עיסקה טובה לבין עיסקה פחות טובה.

  • הנחייה בהיבטי ציות ורגולציה

נראה כי לא קיימים כיום ארגונים שאינם חשופים לרגולציה מתגברת ולסנקציות משמעותיות בצידן.

ניהול מושכל של הדרישות הרגולטיביות והנחלת תרבות ציות הולמת בארגון מהווה את אחד האתגרים הבולטים עימו מתמודדות הנהלות הארגונים.

הפעילויות שיבוצעו:

1. אכיפה מנהלית

2. סקר סיכוני ציות לדיני עבודה

3. סקר ציות ענפי 

  • ייעוץ שוטף במקרים של חשש מהפרת זכויות יוצרים של צדדים שלישיים

לדוגמא, נושא הבעלות בתמונות חשוב ביותר ביחס לשני היבטים מרכזיים: ראשית, שצלמים ידעו מיהו בעל זכויות היוצרים בתמונה ומהן זכויותיו ביצירות  (בתמונות). שנית, במידה והם אינם בעלי הזכויות בתמונות (כולל במקרים בהם מדובר שתמונות שהם עצמם צילמו), מה עליהם לעשות על מנת להימנע מהפרת זכויות היוצרים של צדדים שלישיים.

  • ליטיגציה בתחום הקניין הרוחני מול ערכאות שונות

סמכות השיפוט משתנה מתחום אחד למשנהו, ואף בעילות שונות הנוגעות לאותן זכויות. באופן עקרוני ניתן לומר, כי זכות יוצרים תידון בבתי המשפט האזרחיים על פי מבחן הסעד הרגיל (בית משפט שלום על סכום של עד 2.5 מיליון ש"ח, ומחוזי על סכומים גבוהים יותר). לעומת זאת, רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, האמון על רישום הזכויות, אמון אף על סכסוכים הנוגעים לרישום הזכויות, בין אם מדובר בסכסוך בטרם ביצוע הרישום (התנגדות) ובין אם לאחר מכן (בקשת מחיקה). הפרתן של זכויות אלה נתונות, על פי רוב, לסמכות שיפוט של בתי המשפט המחוזיים.

לתאום פגישת ייעוץ וקבלת חוות דעת, השאירו פרטים

רחוב תירוש 34 שוהם | 052-4786050